ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ

Όταν αφαιρείται ένα δόντι, ο χώρος που καταλάμβανε η ρίζα του  μέσα στο οστό υφίσταται τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να κλείσει το τραύμα. Στο κενό φατνίο αθροίζεται αίμα που οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος με τη σειρά του μετασχηματίζεται σε οστίτη ιστό. Με τη διαδικασία αυτή το τραύμα κλείνει.

Αμέσως μετά την εξαγωγή, πιέζουμε για δύο λεπτά την περιοχή του τραύματος με αποστειρωμένη γάζα, δαγκώνοντας ελαφρά. Βοηθάμε με τον τρόπο αυτό στο σχηματισμό πήγματος αίματος μέσα στο κενό φατνίο, που σταδιακά οργανώνεται από θρόμβο σε οστό.

 Ο,τιδήποτε διαταράσσει την οργάνωση του θρόμβου σε οστίτη ιστό, κυρίως τα δύο πρώτα 24ωρα μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του θρόμβου και αιμορραγία ή νέκρωση και έντονο πόνο.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τέτοια προβλήματα μετά την εξαγωγή προσέχουμε :

  1. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές μας φροντίζουμε να αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της πίεσης και την κόπωση: δε σκύβουμε, δε σηκώνουμε βάρη, δεν παραμένουμε πάνω από κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και αναδύονται  θερμοί  ατμοί και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δεν κινούμαστε κάτω από τον καυτό  ήλιο, κλπ.

Για τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα αποφεύγουμε το κάπνισμα.

Αποφεύγουμε το βήχα και το φτέρνισμα. Αν είμαστε κρυωμένοι φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε άφθονο φυσιολογικό ορό στη ρινική κοιλότητα και να καθαρίζουμε από βλέννες στην περιοχή. Σε έντονο βήχα καλό είναι να μετατίθεται η μέρα της εξαγωγής.

Επειδή είναι πιθανό τις πρώτες ώρες μετά την εξαγωγή να υπάρχει γεύση αίματος στο στόμα, φροντίζουμε να έχουμε κάτι δροσερό και να πίνουμε (π.χ. κρύο τσάι, γάλα, χυμό). Δε φτύνουμε.

  1. Ως προς τα φάρμακα : Ανάλογα με την περίπτωση συστήνεται αντιβίωση. Η χορήγηση αντιβίωσης εξαρτάται τόσο από τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή όσο και από το είδος της εξαγωγής. Επίσης, κάποιες φορές είναι απαραίτητη η χρήση φαρμάκων με παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποφεύγονται φάρμακα που περιέχουν ακετυλοσαλικιλικά όπως η ασπιρίνη, επειδή μπορεί να προκαλέσουν  διάλυση του θρόμβου στην περιοχή της εξαγωγής. Προτείνονται περισσότερο παρακεταμόλες (Depon, Panadol, Apotel) ή και ιβουπροφένες ( Nurrofen, Algofren). Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χρήση νιμεσουλίδης ( π. χ Nimesulid , Mesulid)

Σε ασθενείς που παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πηκτικότητα του αίματος πάντα σε συνεννόηση  με τον αρμόδιο θεράποντα γιατρό, μπορεί να χρειαστεί η αντικατάστασή τους με ηπαρίνες μερικές ημέρες πριν και μετά την εξαγωγή.

  1. Ως προς τη διατροφή: Μετά την επέμβαση αποφεύγονται σκληρές , θερμές   και  υψηλής οξύτητας τροφές. Προτιμώνται ήπιας γεύσης, δροσερά και μαλακά  γεύματα (π. χ σούπα όχι ζεστή,  γιαούρτι, μπανάνα, παγωτό, κρέμα, μακαρόνια ή ρύζι)
  2. Ως προς τη στοματική υγιεινή: Είναι σημαντικό να διατηρείται η υγιεινή του στόματος. Η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι μαλακή ή μέτριας σκληρότητας, από την επομένη της εξαγωγής, αποφεύγοντας την περιοχή του τραύματος, ώστε να μη δημιουργηθούν εκδορές πάνω σ’ αυτό.

Ενδείκνυται η χρήση στοματοπλυμάτων που δεν περιέχουν οινόπνευμα. Υποβοηθητικό ρόλο στην επούλωση έχουν  σκευάσματα ( στοματικά διαλύματα και gel) που περιέχουν    υαλουρονικό οξύ, ενεργό οξυγόνο ή και χλωρξιδίνη. (π. χ  Elugel 0,20 CHX/ Elgydium, Chlorhexil gingival gel 0,20CHX/ Intermed, Hy+Al Gel/Intermed, EllaDent Plus 030/Elladent, Froiplak gel της Froika) 

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε

Η χρήση ραμμάτων που ακολουθεί μία εξαγωγή  σε πολλές περιπτώσεις, απαιτεί την αφαίρεσή τους 10 – 15 ημέρες μετά την επέμβαση, εκτός και αν αυτά είναι απορροφήσιμα. Προτείνεται ο καθαρισμός της περιοχής των ραμμάτων με τη χρήση οδοντόβουρτσας extra soft  και μετά τη δεύτερη ημέρα,  η εφαρμογή ενός gel χλωρεξιδίνης 0,20%. Ανάλογα σκευάσματα αναφέρθηκαν και προηγούμενα.

Σε εξαγωγές που είναι ιδιαίτερα κοπιώδεις, μπορεί να  αναπτυχθεί οίδημα ορατό στην αντίστοιχη περιοχή του προσώπου. Εκεί η εφαρμογή δροσερών επιθεμάτων βοηθά σημαντικά στη μείωση του οιδήματος και  ανακουφίζει την περιοχή. Οι κρύες κομπρέσες τοποθετούνται σε επαναλαμβανόμενα δεκάλεπτα για τις πρώτες ώρες μετά την εξαγωγή με ενδιάμεσα πεντάλεπτα κενά.

Επίσης σε εξαγωγές  χρονοβόρες  και  εργώδεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε, τις πρώτες ημέρες  μετά την εξαγωγή, δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος, λόγω έντονης σύσπασης των μασητήρων μυών. Η χρήση μυοχαλαρωτικών διατατικών ασκήσεων  που υποδεικνύονται από τον θεράποντα γιατρό,  βοηθά στην αποκατάσταση της έκτασης της διάνοιξης του στόματος.

Τέλος σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί αίσθημα κακουχίας, ρίγος και πυρετός. Η χρήση αντιπυρετικών και αντιβίωσης βοηθούν στην ανακούφιση της συμπτωματολογίας. Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τον επεμβαίνοντα γιατρό είναι απαραίτητη.

placeholder
placeholder
placeholder